domingo, 18 de enero de 2009

Albaes


Diumenge 18/01/2009 (resaca després del 5-0 al Camp Nou)

Com molts sabreu, el cant valencià d’estil agrupa el cant d’estil i les albades (pronunciat popularment “d’albaes”), conjunt de cants d'arrel tradicional que podem trobar habitualment des de la Plana de Castelló fins la Marina i cap a l'interior del País Valencià arriba fins comarques castellano-parlants com la Foia de Bunyol. Per establir una base comuna, el cant d'albades és l'equivalent a les corrandes catalanes o les gloses balears.

A més de la dolçaina i el tabalet, la melodia clau és interpretada a capella pel “cantaor”, figura clau.

L’artista més destacat al País Valencià és Pep Gimeno "Botifarra", cantaor de Xàtiva i recuperador de la cultura i música tradicional del país, i en concret de les comarques centrals.

Feliu Ventura, un cantautor de Xàtiva de tan sols 32 anys, actualitzà la lletra de la “Jota de Xàtiva” que apareix al disc del Botifarra.

Som conscients que està produint-se un relleu generacional al terreny de la música tradicional. Aquest estil està entrant en contacte amb molts altres, de manera que és molt fàcil trobar grups valencians, com per exemple els Orxata Sound System, que combinen el cant d’estil amb el drum and bass.



Fent recerca a través de blogs i pàgines web especialitzades hem trobat uns vídeos d’un jove “cantaor” d’albaes que canta a l’institut durant els esbarjos. Reconeixem, doncs, que les futures generacions són clau per la pervivència de les arrels de música tradicional.


1 comentario:

Anónimo dijo...

Bon treball.